„... ha Fenyves, akkor mosolyogj!”

Nyári balatoni szezon a balatonfenyvesi kisvasúton, megújult kocsik, együttműködés a Máv-Start és a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület között

A nagybereki térségben megvalósult fejlesztések átadásával egy időben (új túraútvonalak kijelölése, madárles telepítése, kerékpárút és nordic walking útvonal átadása) a MÁV-START által üzemeltett Balatonfenyvesi kisvasút szolgáltatása is megújult. A Balatonfenyves és Somogyszentpál között közlekedő kisvasúton mától, új szolgáltatásként egy 38 ülőhelyes kerékpárszállító kocsi is közlekedik. A nyári szezonra egy további 54 ülőhelyes kocsi is megújult, valamint egy nagyobb teljesítményű, Mk48 –as dízelmozdony is érkezett a vonalra.

A nagybereki térségben megvalósult fejlesztések átadásával egy időben (új túraútvonalak kijelölése, madárles telepítése, kerékpárút és nordic walking útvonal átadása) a MÁV-START által üzemeltett Balatonfenyvesi kisvasút szolgáltatása is megújult. A Balatonfenyves és Somogyszentpál között közlekedő kisvasúton mától, új szolgáltatásként egy 38 ülőhelyes kerékpárszállító kocsi is közlekedik. A nyári szezonra egy további 54 ülőhelyes kocsi is megújult, valamint egy nagyobb teljesítményű, Mk48 –as dízelmozdony is érkezett a vonalra.

Az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón Ungvári Csaba a vasúttársaság vezérigazgatója a következőket mondta: „Öröm számunkra, hogy a nagybereki térség egyre több és több kirándulási, kikapcsolódási lehetőséget tud nyújtani a Balatonra utazók számára. A Balatonfenyvesi kisvasút most átadott kocsijai, reményeink szerint még vonzóbbá teszik a kirándulók számára a kisvasút szolgáltatását, különösen azok számára, akik kerékpárral szeretnének túrázni a környéken. Az új, átalakított kerékpárszállító 10 kerékpár elhelyezését teszi lehetővé a vonaton. A nyári szezonban havi szinten több mint 9000-en szokták felkeresni a kisvasutat, a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesülettel most megkötött együttműködési megállapodással bízunk benne, a minket választó utasok száma tovább emelkedik majd, a turisztikai szezon hossza kibővíthető lesz.”

Az együttműködési megállapodás keretein belül a MÁV-START és a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület azon szándékát fejezi ki, hogy rendezvényeivel, marketing tevékenységével kölcsönösen segíti egymást a térség népszerűsítésében.

Tóth József a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte: „Egyesületünk fő célkitűzése a helyi programkínálat, valamint a szabadidő hasznos eltöltésére rendelkezésre álló lehetőségek fejlesztése, bővítése. Az idei év nagyon fontosszámunkra, hiszen mostantól új gyalogos, kerékpár és Nordic walking (skandináv gyaloglás, síjárás) útvonal várja a túrázókat, tavasszal pedig a Nagyberek csatornahálózaton indultak el a kajakkal és kenuval megtehető vízitúrák. Azon dolgozunk, hogy ez a fejlődés folytatódjon, és a jövőben is számos program várja a Balatonfenyves és környékére látogatókat. Térségünk fontos egysége a Balatonfenyvesi kisvasút, így nagy örömünkre szolgál, hogy a mai napon aláírtuk az együttműködési megállapodást a vasúttársasággal.”

A Balatonfenyvesi kisvasútról egész évben felfedezhető Nagyberek változatos, vadregényes tája. A vonatok Balatonfenyves és Somogyszentpál között közlekednek Központi főmajor, Pálmajor, és Somogyszentpál felső megállóhelyek érintésével. A 14 km hosszan közlekedő kisvasutat télen főleg a helyben lakók veszik igénybe, míg nyáron az utasok száma a kirándulókkal, pihenni vágyókkal megháromszorozódik. A most megújított szolgáltatás mellett külön rendezvényekre is kínál alternatívát a kisvasút, a bérelhető vadászkocsi előzetes egyeztetés alapján különleges helyszín lehet születésnapokhoz, vagy vállalati tréningekhez. A vonal jegyáraira a 2013. június 1-jétől bevezetett regionális tarifa érvényes, így ettől a nyári szezontól alacsonyabb jegyárakkal vehető igénybe a szolgáltatás. A MÁV-START ezen felül több kedvezményt is biztosít a jegyárakból a Balatonfenyvesi kisvasútra, az egyik a START Klub kártya, aBalaton Mix, a Hungary Card és a Balaton Card tulajdonosok számára igénybe vehető 50%-os kedvezmény.

A kisvasút pontos menetrendje és díjszabása megtekinthető a MÁV-START honlapján (www.mav-start.hu), illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat 06 40 49 49 49-es telefonszáma is az utasok rendelkezésére áll.

MÁV-START Zrt.

 

Balatonfenyves Nagyberek Nap – túraútvonalak, turistaház és kisvasút kerékpárszállító kocsi avatása

2013. június 22.

2010-ben megalakult Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület fő célkitűzése a programkínálat, valamint a szabadidő hasznos eltöltésére rendelkezésre álló lehetőségek fejlesztése, bővítése.

Az egyesület egy 2011-ben „Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület, helyi TDM fejlesztése” DDOP-2.1.3/C-11-2011-0001 címen benyújtott nyertes pályázatának köszönhetően jutott el a fejlesztésekben odáig, hogy ma átadásra kerülnek gyalogos, kerékpáros és nordic walking túraútvonalak, illetve a turista pihenőház.

A Nagyberek nyújtotta lehetőségek kihasználása érdekében 2013-ban a pályázat részeként jelölt ki gyalogos, kerékpáros és nordic walking útvonalakat az egyesület. Az 52,7 km útvonalhoz, mely érinti a Nagyberekben lévő Fehérvízi-lápot is, pihenőhelyek is kiépültek, valamint két helyen is „kulcsos ház” nyújt majd lehetőséget hosszabb pihenésre. A túraútvonalakhoz kihelyezésre kerültek az útvonal „eligazító” táblák, valamint a pihenőhelyeken információs táblát talál a túrázó, melynek segítségével részletes információkhoz jut a Nagyberek élő- és növényvilágát illetően.

Ugyancsak az idei év áprilisától a Nagyberek csatornahálózatán 5 db kétszemélyeskajakkal és 5 darab négyszemélyes kenuval várják a túrázókat. A vízitúrák ugyanúgy, mint a kerékpár, nordic walking vagy gyalogos túrák, csak vezetéssel vehetők igénybe!

A túraútvonalak kialakításának lehetőségéhez az is nagyban hozzájárult, hogy aHubertus Agráripari Bt., aki kezelője a területnek, a kezdetektől fogva komoly és hatékony segítségével fontos partnere a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesületnek. Az elmúlt 2 év szoros együttműködése is azt mutatja, hogy az együtt gondolkozás és a közös munka lehet csak alapja a sikeres jövőképnek. A Hubertus Agráripari Bt. több szinten is bizonyította a turisztikai szegmens iránti magas színvonalú elkötelezettségét.

A vízitúrák mellett három útvonal áll a túrázók rendelkezésére. Balatonfenyves – Pálmajor, Pálmajor – Fehérvízi láp, Balatonfenyves – Buzsák-Csisztapuszta Fürdő.

Pálmajorban a pályázat részeként egy meglévő régi épületből került kialakításra apihenőház, mely mozgássérültek számára is megközelíthető. A pihenőházban vizesblokk, gyermekpelenkázó szolgálja a túrázók kényelmét.

A Fehérvízi-lápnál a pihenőhely kialakítása még folyamatban van. Csisztapusztán maga a fürdő szolgál kikapcsolódási, fürdési és pihenési lehetőséggel a túrázóknak.

Jelentős turisztikai vonzerővel bír a térségben a Balatonfenyvesi kisvasút, amely még Gazdasági Vasút néven 1956 júniusában kezdte el szállítani az utasokat. A kisvasút turisztikai jelentősége az 1980-as évektől megnőtt, jelenleg a nyári hónapokban havonta 9000-en keresik fel a szolgáltatást. A MÁV-START Zrt. által üzemeltetett kisvasút egész évben menetrendszerűen közlekedik Balatonfenyves-Somogyszentpál között, átszelve a Nagybereket, amely déli oldalról határolja Balatonfenyvest. Új szolgáltatásként, a vasúttársaság ezen a napon átadta a felújított és átalakított 38 ülőhelyes, és 10 kerékpár szállítására alkalmas kerékpárszállító kocsit, így már azok is választhatják a kisvasutat, akik kerékpárjukkal együtt szeretnék felfedezni a környéket. Ezzel egy időben új külsőt kapott egy 54 ülőhelyes személykocsi is, és egy nagyobb teljesítményű dízelmozdony is érkezett a vonalra.

A térség népszerűsítésében partnerre talált a MÁV-START és a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület, ezért a mai napon együttműködési megállapodást írt alá a két szervezet. A dokumentum rögzíti, hogy a felek kölcsönösen segítik egymástrendvényeikkel és marketing eszközeivel annak érdekében, hogy a balatonfenyvesi környék által nyújtott kikapcsolódási és túrázási lehetőségeket egyre szélesebb körben megismerjék az ide látogatók.

Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület az elnyert 50 millió forintos pályázatból már 2012 nyarán felújította az egykori kertmozit, mely kultúrtérként évek óta rendezvények helyszíne volt.

A nyári idény megkezdése előtt a település nagy strandjára – a közel egy kilométer hosszú központi strandra, ahol wi-fi működik egész évben-, a Csalogány strandrailletve a Balatonfenyves-alsó strandra is- érintőképernyős információs terminálok(touch info) készülékek kerülnek, ezzel is segítve a strandolókat az információjutáshoz.

Balatonfenyves, a déli Balaton-partnak évtizedek óta nyugodt békéjéről ismert családias nyaralóhelye idén 117 éves. A mindig valahova „csatolt” település 1990 óta ismét önálló község. Sikerült megőriznie azt az arculatát, mely minden más Balaton-parti településtől előnyösen megkülönbözteti.

Fenyves nem lett zsúfolt üdülőváros, bár hatalmas és kényelmes strandjai, pihenőpartjai, egyre bővülő kulturális programkínálata, turisztikai attrakciói messze földről vonzzák a vendégeket.

Egy-egy nyári hétvégén húszezer ember is megfordula kétezer lelkes településen, ahol egyedi klíma fogadja a vendéget a több mint másfélezer fenyőnek köszönhetően, melyekről a nevét származtatja a község.

Balatonfenyves önállóvá válását követően jelentős hangsúlyt fektet arra, hogy vendégeinek a Balaton kínálta lehetőségek, élmények mellett széles kulturális lehetőségekkel kedveskedjen. Hagyomány a kedvelt üdülőhelyen, hogy szezonban minden hétvégén ingyenes programokkal, koncertekkel várják vendégeiket. A település vezetése folyamatosan fejleszti a község strandjait – idén is újabb lídós partszakasz került kialakításra.

A most átadott fejlesztésekkel is az a célja az egyesületnek, hogy a település vezetése által életre hívott hagyományokat megőrizve, új turisztikai lehetőségeket kínáljon a településre érkezők számára.

A most átadott túraútvonalak szezonon kívül is bőséges látnivalót kínálnak azok számára, akik fogékonyak az ökoturizmusra, madármegfigyelő túrákra.

Elmondható, hogy a két természeti csoda közé ékelődött település a fürdéstől a természetjárásig a kerékpáros turizmuson át számtalan lehetőséget kínál éven át a szabadidő változatos, aktív eltöltéséhez.